Monipuolinen Jon Sallinen halfpipen huipulla
Jon Sallinen (22) jäi monen tv-katsojan mieleen viime talvena Pekingin olympialaisissa. Karsinnassa hän epäonnistuneen tempun johdosta laskeutui hyppynsä kameramiehen päälle. Tänä talvena on on noussut otsikoihin voittamalla halfpipen maailmancupin osakilpailun Calgaryssä.
Nyt Sallinen kilpailemassa Pohjois-Amerikassa, jossa ohjelmassa on neljä maailmancupin osakilpailua kahdessa eri paikassa. Calgaryn maailmancupista tuli ensimmäinen voitto sekä seitsemäs sija. Nyt Sallinen on Yhdysvalloissa X Games Aspen -kutsukilpailussa. Kisaan kutsutaan vain kahdeksan kunkin lajin tämän hetken parasta laskijaa. Sallinen oli kutsusta hyvin mielissään.
”Oli mukava aamulla avata sähköposti, jossa kutsu oli. En osannut sitä odottaa, joten oli todella hienoa, että kutsu tuli.”
Sallisella on nyt edessään tiukka kisarupeama, viisi kilpailua reiluun kahteen viikkoon. Kisoihin Sallinen lähtee luottavaisin mielin.
”En osaa oikein sanoa, miten runsas kisaaminen vaikuttaa suorituksiini. Sitä varten kesät treenataan, että talvella jaksaa kisata. Uskon, että viimeisen kisan jälkeen keho on aika puhki, mutta eiköhän kisat mene ihan hyvin.”
Monipuolinen laskija
Sallisen suksimisen historiasta löytyy liki kaikkia alppilajeja: vapaalaskua, kumpareita, alppihiihtoa sekä skicrossia. Hän uskoo, että juuri monipuolinen laskutausta antaa erinomaisen pohjan halfpipen laskemiseen.
”Uskon, että eri lajeista on ollut minulle todella paljon hyötyä. Halfpipe on aika vaativa laji ja näiden pohjien ansiosta minulla on hyvä laskutekniikka. Tekninen vaativuus on varmaan se syy, miksi olen halfpipen laskijaksi päätynyt.”
Junioreille hän antaa vinkiksi, että kannattaa kokeilla kaikkia lajeja, jotta oppii suksitaituruutta ja monipuolisesti asioita laskemisen eri osa-alueista.
Reissaaminen tuttua puuhaa
Maailman parhaat olympiatason halfpipet ovat Pohjois-Amerikassa. Sallinen on asunut Yhdysvalloissa kaksi vuotta parhaiden harjoitusolosuhteiden äärellä. Pitkien lentojen tuoman turrutuksen ja aikaerojen taltuttaminen käy välillä voimille.
”Tärkeintä länteen mennessä on, että puskee heti itsensä paikalliseen päivärytmiin, vaikka kuinka tekisi mieli mennä ajoissa nukkumaan. Mikäli pääsee heti saapumispäivänä rinteeseen, se helpottaa aikaeron taltuttamista.”
Reissuun lähtee alppihiihtäjiin verrattuna kohtuullinen varustemäärä.
”Minulla on mukana ainakin kaksi laukkua. Neljä paria suksia, joista kaksi on ilman siteitä. Koitan lähteä aika vähillä varusteilla, ettei turhia varusteita olisi matkassa. On niitä silti melkoinen määrä.”
Taktikointia luvassa
Kisataktiikka elää aina kilpailijoiden suoritusten ja kelin mukaan, eritoten karsinnoissa.
”Keli voi vaikuttaa siihen, mitä voi tehdä. Jos esimerkiksi luisto on kehno, pitää jättää vaikeimmat temput tekemättä.”
Kisoissa käydään laskutaitojen mittaamisen lisäksi myös psykologista peliä.
”Se on vähän semmoinen tunnettu ja vaiettu salaisuus. Laskijat sanovat, etteivät kiinnitä huomiota muiden tekemisiin. Ainakin minä katson muita ja koetan saada ”helpon” runin, joka riittäisi finaaliin. Finaalissa lasken sitten niin hyvin kuin osaan.”
Kanadaan lähti Suomesta luottavainen laskija.
”Hyvillä mielillä lähden. Kisojen määrä vähän jännittää, mutta eiköhän sen siitä. Reissun pääkisana pidän X Games Aspenia.”
Sallisen kisakiertue Pohjois-Amerikassa
X Games Aspen (27.-30.1.2023). Miesten suksisarjan superpipe käydään 30.1.2023.
Kisan kotisivut: X Games
Sallisen maailmancupit jatkuvat 3.2. Yhdysvalloissa Mammoth Mountainilla halfpipen osakilpailulla.
Kisan tulossivut: FIS