Rohkeasti alppihiihtoseuraan laskemaan, kehottaa Marcus Sandell

05.11.2020

Monessa hiihtokeskuksessa toimii alppihiihtoseura, jossa nuoret laskijat voivat opetella ratalaskua. Uransa päättänyt kilpa-alppihiihtäjä Marcus Sandell aloitti uransa Kauniaisten hiihtokeskuksessa, sanojensa mukaan vaahtosammuttimen kokoisena.

Marcus Sandell työskentelee lajiyhdistys Ski Sport Finlandin projektipäällikkönä kilpa-alppihiihdon parissa. Lisäksi hän toimii Ylen alppiasiantuntijana. Hän kannustaa lapsia lajin pariin muistakin syistä kuin vain kilpailemisen takia.

”Laskettelu antaa monipuolisen perustan kaikelle urheilulle. Se kehittää muun muuassa tasapainoa, kehonhallintaa, reagointikykyä sekä lihas- ja peruskuntoa”, sanoo Marcus Sandell.

”Laskettelun perusteiden opettelun ansiosta voi viettää huippuhetkiä yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Se on vauhdikas harrastus, josta voi nauttia majesteettisissa luonnonmaisemissa kotimaisissa ja ulkomaisissa laskettelukeskuksissa.”

Seurassa harjoitellaan lajia monipuolisesti
Seurojen harjoituksissa tehdään paljon muutakin kuin kierretään keppejä kellon mitatessa aikaa. Nopeus on eräänlainen hyvän suksitaituruuden sivutuote.

”Alppihiihtäjä joutuu jatkuvasti uusiin tilanteisiin. Yksittäisen laskun aikana tulee harvoin tehtyä useita samanlaisia käännöksiä toistensa jälkeen”, kuvaa Sandell.

”Seuratoiminnassa perehdytään käännöksen perustaitoihin sekä kehitetään monipuolisesti suksitaituruutta ja lajitaitoa. Lumella se voi tarkoittaa vapaalaskuharjoituksia, eli usein keskitytään myös muuhun kuin pelkästään ratalaskuun. Rinteen ulkopuolella tehdään sekä perusharjoittelua että erilaisia taitoharjoituksia. Mitä monipuolisemmaksi laskijan taidot kehittyvät, sitä varmemmin hän voi kohdata alppihiihdon tuomia haasteita.”

Parhaimmillaan Marcus Sandell oli suurpujottelun maailmancup-kisoissa neljäs. Kisauralta muistoksi jäi myös hopea nuorten MM-kisoista. Kuva: Ski Sport Finland

 

Sandellin mukaan seuratoiminta on tosissaan, muttei totisena tekemistä, yksilöt huomioiden.

”Monet seurojen valmentajat ovat rohkaisevia ja kannustavia. Heistä useat ovat aloittaneet lajin harrastamisen seurassa. Vaikka treeneissä on monta urheilijaa yhtä aikaa, antavat seuravalmentajat joukon ohjaamisen lisäksi myös henkilökohtaista palautetta. Seurakavereista voi saada hyviä ystäviä pitkäksi aikaa.”

Marcus Sandell: yhdellä suksiparilla pärjää

Lasten välineissä tärkeintä on, että ne ovat nykyaikaiset, sopivan kokoiset ja hyvässä kunnossa. Alppihiihtoa pidetään välinelajina, mutta pienten lasten välineissä ei kannata mennä äärimmäisyyksiin. Yhdellä suksiparillakin pärjää.

”Pienten lasten lasketteluharrastusta varten on tärkeintä löytää hyvin istuvat monot ja tarkoitukseen sopivat sukset. Seuran valmentajilta voi pyytää neuvoja välineiden hankintaan. Ilman kypärää ei mennä rinteeseen. Laskettelulasit antavat hyvän suojan viimaa vastaan. Hiihtokoulun jälkeen on hyvä ottaa myös sauvat käyttöön”, vinkkaa Sandell.

”Nuorena välineiden merkitys ei ole niin suuri, joten yhdellä suksiparilla pärjää pitkään. Suosittelen kuitenkin pitämään kantit terävänä, sillä se lisää laskemisen nautintoa rinteessä ja auttaa kehittymään nopeammin lajissa.”

 

Täältä on paljon hyviä muistoja. Marcus Sandell kotirinteensä ”Granibackenin” juurella Kauniaisissa.

 

Illat kotirinteessä kavereiden kanssa

Marcus on laskenut useita vuosia ammatikseen. Hänellä on edelleen kirkkaat muistot oman uransa alkumetreiltä.

”Ensimmäiset muistoni seuran toiminnasta ovat Grankulla IFK:n hiihtokoulun tunneilta. Liityin sen jälkeen seuran ratalaskuryhmään, sillä keppien kiertäminen mahdollisimman lujaa tuntui kiehtovalta ja rinteessä oli hauska porukka. Lämpimimpiä muistoja ovat pitkät illat kotirinteessä kavereiden kanssa. Niihin kuului aina ratalaskuharjoitukset, temppujen kokeilu hyppyreissä ja metsässä laskeminen. Laskettelu oli yksinkertaisesti hauskin tapa viettää aikaa. Keksimme aina uusia tapoja harrastaa lajia.”

Vaikka seurassa harrastaminen jäisi lapsella muutaman kauden mittaiseksi, niin hyvä hiihtotaito kantaa myös vapaa-ajan laskuissa, laski sitten hoidetuilla rinteillä, puuterilumella tai snow parkissa.