Salomo Sirviön selkä kunnossa ja mieli kirkkaana
Salomo Sirviön (23) viimeisin kisamerkintä löytyy joulukuulta 2023. Selän rasitusmurtuma päätti viime kauden ennenaikaisesti. Toipuminen on sujunut liki ongelmitta, joten Sirviö on harjoitellut kesän ja syksyn maajoukkueen mukana.
Joulukuusta alkaen selkää on kuntoutettu aktiivisesti. Sirviö kertoo, että yksi kuntotuksen osa-alue on ollut voiman hankinta selkää ympäröiviin lihaksiin.
”Fysiikka on mennyt paljon eteenpäin, mikä oli toki tarkoituskin. Keväällä pääsin suksille kokeilemaan selän kestävyyttä. Nyt syksyllä olemme olleet kaksi leiriä Saas-Feessä ja nyt olemme Levillä treenaamassa maailmancupin kisaa varten. Kaikki näyttää ja tuntuu normaalilta, eli ihan hyvältä.”
Vähän ennen selkävaivojen ilmaantumista Sirviö pääsi Val d´Iseressä maistamaan maailmancupin tunnelmaa lähtöviikseltä käsin.
”Olihan se vähän erilaista, pääsin näkemään ihan uutta maailmaa. Aiemmin sitä olin nähnyt vain telkkarista ja kuullut kokeneempien urheiljoiden siitä puhuvan. Kisassa en jännittänyt liikaa, tein minkä osasin. Minulla on hyvät odotukset Levin suhteen, pujottelu on kulkenut treeneissä ihan mukavasti.”
Taisto maailmancupin paikasta
Suomella on kaksi paikkaa miesten pujottelun maailmancupin osakilpailuhin. Toinen niistä on Eduard Hallbergin henkilökohtainen, kun hän sijoittui kolmanneksi pujottelun Eurooppa cupissa. Sirviön kisaohjelma on vielä avoin.
”Kisoja valitaan sen mukaan miten kisat, kuten Levi ja treenit menevät. Eurooppa cup on minulla ja Jesper Pohjolaisella ensimmäisenä tavoitteena, jotta saisimme käypäiset lähtönumerot MC-kisoihin. Lähtönumero on saatava pienemmäksi, mikäli meinaamme tulosta tehdä. Pisteitä kertyessä, voimme olla kaikki kolmekin maailmancupin kisoissa.”
Levillä Suomi saa isäntämaana ilmoittaa kisaan kuusi laskijaa. Levillä Sirviöllä on erinomainen mahdollisuus kohentaa asetelmiaan loppukautta kohti. Laskemiseen liittyvät kehityskohteet ovat olleet selkeät.
”Treeneissä laskuasentoa on pyritty nostamaan ja ajoituksia kohdilleen saattamista. Viimeiset palaset kun saadaan kohdilleen, niin sitten se on enemmän omaan tekemiseen luottamista.”
Luottamuksella on suuri merkitys tuloksen kannalta.
”Päivän vireellä on valtava merkitys. Jos ei luota omaan laskuun, tekeminen on 50%:sta verrattuna hyvävireiseen päivään. Vire on varmasti yksi isoin tekijä urheilussa, ainakin meidän lajissa.”
Vireen ylläpitämistä helpottaa Sirviön Sport Fundin kanssa allekirjoittama rahoituspaketti, joka takaa mahdollisuuden keskittyä huippu-urheiluun.
”Sport Fundista on muutakin apua, kuin rahoitus. Sopimus tuo turvaa, eikä minun tarvitse enää turvautua vanhempien rahapussiin, jotta voin jatkaa huippu-urheilua alppihiihdon parissa.”
Ryhmä rämä
Suomen alppimaajoukkueet ovat hyvin nuoria, kaikki laskijat ovat reilusti alle 30-vuotiaita, keski-ikä on lähempänä 20-vuotta. Ainoastaan Nella Korpio ja Emil Keränen ovat syntyneet edellisellä vuosituhannella, vuonna 1999. Sirviön mukaan miesten joukkueessa on hyvä, kaikkia eteenpäin vievä henki.
”Ollaan kaikki aika samanhenkisiä ja tulemme hyvin toimeen keskenämme. Meillä on kiva meininki, jossa kaikki yrittää puskea toisiaan eteenpäin. Joukkueessa voi myös ottaa muista mallia ja inspiroitua heidän tekemisistään.”
Joukkueen valmentaja on itävaltalainen Mario Rafetzeder, mutta oppia jaetaan myös laskijoiden kesken.
”Toimimme välillä myös toisemme valmentajina ja sparraajina. Joskus kysyn muilta tai minulta kysytään vinkkejä joko laskemiseen liittyen tai jostain muusta asiasta. Joukkueesta on kyllä apua ihan kaikessa tekemisessä.”
Alppihiihdossa suoritusta mitataan useimmiten kellolla, joka on lahjomaton kapine. Sirviön mukaan Suomen treeneissä kelloa katsotaan, mutta sieltä ei löydy ainoaa totuutta.
”Vaikka olemme joukkue, olemme yksilöurheilijoita. Kaikki eivät yritä olla joka päivä erityisen nopeita, vaan esimerkiksi keskitytään johonkin tekniseen yksityiskohtaan. Joskus voi olla, että kaikki ollaan muutaman sadasosan sisällä ja eri jätkät ovat eri päivinä nopeimpia. On tietysti kiva olla treeneissä nopeampi kuin muut.”
Joukkue on hyvin tiiviisti yhdessä, liki ympäri vuoden, joten kavereiden tavat tulevat hyvin tutuiksi. Savolaisia pidetään sosiaalisina, mutta Sirviö kertoo, että ainakin itse kaipaavansa myös omaa rauhaa.
”Kyllä kaverit alkavat välillä ärsyttämään. Oma tila ja oma huone on parasta, että siellä saa sitä omaa rauhaa, jos sellaista tuntuu tarvitsevan. Meidän joukkueessa ollaan kaikki aika rauhallisia, eikä kukaan ole erityisen puhelias. Menee vähän päivän mukaan, kuka on eniten äänessä.”
Levin kuhinassa
Suomen miesten joukkue on nyt Levillä harjoittelemassa. Miehen pukevat kisanutun ylleen sunnuntaina 17.11. Vaikka kisoihin on aikaa kolmisen viikkoa, Sirviön mukaan Sirkan kylä on täynnä elämää jo nyt.
”Varsinkin ensimmäisinä päivinä täällä oli ihan mielettömästi porukkaa. Oli monta rataa ja laskijoita pikkujunnuista eri maiden maajoukkueisiin. Ratavuorot alkavat klo 7.30 ja päättyvät 19.30. Rinteessä on 3-4 rataa ja kaikki kahden tunnin vuorot varattuina. Saas nähdä mikä on meininki, kun Söldenin kisan jälkeen muutkin maajoukkueet saapuvat tänne.”
Vaikka Lapissakin on ollut poikkeuksellisen lämmintä, rinne on Sirviön mukaan ollut hyvässä kunnossa. Pohjoiseen on saapunut kylmempää säätä, pientä pakkasta, joten rinneolosuhteet pysyvät laadukkaina myös jatkossa. Minkälaisten asioiden ääreltä Sirviö löytyy, kun ei ole treenaamassa?
”Yritetään optimoida palautumista, pientä aamulenkkiä ja semmoista. Yritämme myös syödä tarpeeksi. Pari kertaa ollaan käyty keilaamassa ja dartsia heittämässä. Meillä on myös pleikkari mukana, joten sitä tulee välillä pelattua. Useimmiten jotain sota- tai autopelejä.”
Sirviö on tehnyt itselleen selkeän tavoitteen Levin maailmancupin kisaan.
”On kiva lähteä pistejahtiin. Suunnitelmana on tehdä ylätasaiselle pohjat ja jyrkällä jäädä mahdollisimman vähän.”