Severi Vierelä 6. Rukan kumpareissa
Kisaformaattina oli 60:n laskijan karsinnat, joista finaaleihin pääsi 16 parasta. Finaaleiden kuusi parasta pääsi superfinaaliin. Suomalaislaskijoista Olli Penttala laski finaaleihin ja Severi Vierelä pääsi uransa ensimmäistä kertaa superfinaaleihin saakka. Kaikkiaan neljä suomalaislaskijaa pääsi maailmancupin pisteille!
Severi Vierelän superfinaali sujui erinomaisesti aina alahypyn alastulooon saakka, jossa tuli kyykkäys. Virheestä huolimatta Vierelä oli kisan jälkeen erittäin tyytyväinen päivän laskuihin ja kuudenteen sijaansa.
”Karsinnoista laskin vähän helpommilla hypyillä. Finaalissa laitoin kaiken peliin, joko mennään superfinaaliin tai sitten kaadutaan tyylikkäästi. Finaalissa napsahti vaikeammat hypyt paikoilleen ja ei sitä voi olla kuin tyytyväinen. Pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan superfinaalia. Superfinaalin lähdössä oli omanlainen fiilis. Ei jännitä yhtään, voi vaan antaa mennä. Kyllä tämä antaa hyvän itseluottamusruiskeen seuraaviin kisoihin, kun tietää, että hyvä mahdollisuus pärjätä.”
Olli Penttala oli myös tyytyväinen päivän kisasuoritukseensa.
”Pitää olla tyytyväinen finaalipaikkaan. Viime kaudella niitä oli yksi, juuri täällä Rukalla, joka johti neljänteen sijaan. Hyvin on näköjään treenikausi osunut kohdalleen, laskutekniikkaan on panostettu. Finaalissa lasku lähti ylähyppyristä vähän karkuun, olin alhaalla itsekin vähän ihnmeissäni, että miten se lasku pysyi kuitenkin kasassa. Tästä on hyvä jatkaa, huomenna lähdetään jo Idreen. Siellä on ensi viikonloppuna maailmancupin kumpareet ja parikumpareet.”
Tuttu kolmikko podiumilla
Miesten kisan voittoon laski Kanadan Mikael Kingsbury (83.90) ennen Ruotsin Walter Walbergia (81.14) ja Japanin Ikuma Horishimaa (80.51).
Suomalaisten sijoitukset: Severi Vierelä 6., Olli Penttala 11., Akseli Ahvenainen 26., Aleksi Kaisla 30., Riku Voutilainen 34., Rasmus Karjalainen 48. ja Matias Ronkainen keskeytti laskun.
Riikka Vuotilainen lähti kisaan kehnolla valmistautumisella
Riikka Voutilainen lähti kilpailuun maltilisin odotuksin. Lämpimät säät ja Levin harjoitusleirillä loukattu polvi vähensi hänen lumipäivien määrää ennen Rukan kisaa. Tuloksena oli karsinnan 34. sija 31.36 pisteellä. Jäiset olosuhteet loivat Voutilaiselle lisähaasteita.
”En ole täysin tyytyväinen laskuuni, kyllä se melkoista taistelua oli, alas asti päästiin. Rehellisesti sanottuna omiin ennakko-odotuksiin nähden meni ihan kohtuullisesti. Lumipäiviä oli niin vähän, että odotuksetkin olivat maltiilliset. Jään tänne Rukalle nyt harjoittelemaan ja kisat jatkuvat tammikuussa universiadeissa, mikäli minut valitaan joukkueeseen.”
Naisten kisan voitti Ranskan Perine Laffont (81.13), toiseksi laski Australian Jakara Anthony (80.00) ja kolmanneksi Yhdysvaltojen Olivia Giaccio (76.95).
Kokemusta ja kokemuksia
Akseli Ahvenaiselle Rukan kilpailu oli ensimmäinen maailmancup-kisa yli kahteen vuoteen. Hänelle kisasta jäi monta hyvää asiaa mukaan vietäväksi seuraaviin kisoihin.
”Valmistautuminen meni hyvin, aina kisa-aamun harjoituksiin saakka. Kisalasku lähti hyvin käyntiin, sain harvinaisen ja korkean vaikeusasteen tuplafull-hypyn hyvin ylähyppyristä alas. Keskipätkällä paino pääsi vähän taakse ja asento matalaksi. Tänään oli erittäin liukas mäki, jossa olisi pitänyt saada vauhti kontrolliin ennen alahyppyriä. Viimeinen kumpu ennen hyppyriä vähän lipsahti ja jouduin helpottaman hypyn takaperin voltiksi. Sain kuitenkin maailmancupin pisteitä, mikä on ihan hyvä, vaikka lasku meni mönkään. Kertoo siitä, että oikeita asioita on tehty ja lasku on tikissä.”
Rasmus Karjalainen lähti karsintoihin väkevästi tulos tai ulos -asenteella. Jälkimmäinen toteutui.
”Kesä ja syksy on treenattu uutta ylähyppyä, (korkkitonni, gräbillä) eilen treeneissä ne onnistui hyvin. Aamulla oli jo vaikeuksia niiden kanssa ja kisassakin se pyöri yli. Hyvää kisassa oli se, että pääsin nyt tekemään tuon uuden tempun, nyt se ei vaan onnistunut. Aion tehdä tuota jatkossakin. Se oli hyvää, että lähdin haastamaan itseäni, vaikkei nyt tulosta tullutkaan.”
Aleksi Kaislalle Rukan kisa oli uran kolmas maailmancup. Konetekniikkaa lukevalle Kaislalle kumparelasku on vakava harrastus, eli hänen panostus lajia kohtaan ei ole niin suurta, kuin maajoukkueella. Ensimmäinen maailmancupin piste lämmitti mieltä.
”Tavoitteena oli laskea alas asti ja niin nyt sattui käymään. Kisaan tuli tämän reissun paras lasku, mikä lisää hyvää mieltä. Hyvä fiilis jäi kisoista vaikka toki parannettavaakin löytyy. Seuraavaksi odottelen, että Keski-Suomessa saadaan kumpareikko laskettavaan kuntoon.”
RIku Voutilainen opiskelee Jyväskylän yliopistolla valmennustiedettä, joten hänenkin panostus kumparelaskuun on rajallinen.
”Ihan hyvin meni, ei ollut isoja odotuksia, kun on päässyt niin älyttömän vähän laskemaan. Viime talvi meni loukkaantumisten kanssa painien. Rinne oli tosi liukas, varsinkin alapätkällä oli liukkaampaa kuin treeneissä. Jo toisessa kummussa luiskahti vähän alta, mutta sain sen kiinni. Ylähyppy ja keskivaihe meni hyvin, mutta sitten en tiedä mitä tapahtui ennen alahyppyriä. Se lähti vähän lapasesta, mutta sain taisteltua itseni maaliin.
Matias Ronkainen (16) oli viime vuonna esilaskijana, nyt kilpailijana. Kyseessä oli nuorukaisen ensimmäinen maailmancupin osakilpailu.
”Mahtava kokemus päästä laskemaan maailmancupia ja oppimaan parhailta. Harjoituksissa sain tehtyä kokonaisia laskuja. Kisassa ylähypyn backflip oli ihan hyvä, keskipitkällä tuli pieni sisäsuksivirhe ja siitä lasku keskeytyi. Olen ihan tyytyväinen, vaikka tästä jäi harjoteltavaa seuraaviin kisoihin. Asetettu tavoite eli myönteinen kokemus maailmancupista täyttyi.”