Reilun kilpailun ohjelma
JOHDANTO
Ski Sport Finland ry:n toiminnan perustana ovat urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma, liikunnan eettiset arvot sekä urheilun reilun pelin periaatteet. Toiminnassa edistetään yhdenvertaista ja tasa-arvoista liikuntakulttuuria. Tämän Reilun kilpailun ohjelman tavoitteena on tukea rehellistä urheilua edistämällä sääntöjen ja kanssakilpailijoiden kunnioittamista, tasapuolista kilpailutilannetta sekä puhtaan ja reilun kilpailun arvoja. Reilun kilpailun ohjelma koostuu kilpailumanipulaation torjuntaohjelmasta, lisäksi yhdistyksellä on oma Antidoping-ohjelma.
Ohjelmat on tarkoitettu alppi- ja freestylehiihdon eri lajimuotojen parissa toimivien urheilijoiden, heidän tukihenkilöiden, tuomareiden, TD:n, valmentajien sekä liiton jäsenseurojen ja niiden toimijoiden käyttöön. Tämä Reilun kilpailun ohjelma on laadittu noudattaen Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n vuoden 2021 kriteeristöä järjestöjen Reilun kilpailun ohjelmille.
LIITON SÄÄNNÖT JA KURINPITOMÄÄRÄYKSET
Ski Sport Finland ry on sitoutunut säännöillään ja määräyksillään SUEK:n Reilun kilpailun ohjelmien kriteeristöön ja säännöstöihin, lisäksi Ski Sport Finland noudattaa Suomen Hiihtoliiton kurinpitosääntöjä sekä Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n Snow Safety, eettisiä sääntöjä.
SSF:n jäsenseurat ja niiden jäsenet sekä liiton alaiseen kilpailutoimintaan osallistuvat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä. Suomen antidopingsäännöstö on saman suuntainen Maailman antidopingsäännöstön, kansainvälisten lajiliittojen sekä kansainvälisten Olympia- ja Paralympiakomitean antidopingsäännöstöjen kanssa. Liiton sääntöihin ja kurinpitomääräyksiin on säädetty rangaistavaksi kilpailumanipulaatio sekä vedonlyönti läheisistä kohteista sekä sisäpiiritiedon levittämisen osalta. Jokainen urheilija sitoutuu ostaessaan kilpailulisenssin noudattamaan voimassa olevaa antidopingsäännöstöä, liiton sääntöjä sekä kurinpitomääräyksiä. Ski Sport Finlandilla on yhteinen kurinpitovaliokunta Suomen Hiihtoliiton kanssa, joka vastaa liiton säännöissä ja kurinpitomääräyksissä kirjatuista tehtävistä.
SOPIMUKSET
Ski Sport Finlandin maajoukkueryhmiin kuuluvien urheilijoiden ja liiton ryhmien ulkopuolelta kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien urheilijasopimuksiin, toimihenkilöiden työsopimuksiin, työntekijöiden työsopimuksiin sekä yhteistyösopimuksiin sisällytetään antidoping- ja kilpailumanipulaation torjuntaan liittyvät pykälät. Nämä pykälät tarkistetaan vuosittain/tarvittaessa. Urheilijasopimuksissa urheilija sitoutetaan noudattamaan toiminnassaan urheilun eettisiä periaatteita, Suomen Antidopingsäännöstöä ja Kansainvälisen Olympiakomitean sekä lajin kansainvälisen liiton antidopingsääntöjä sekä toimimaan yhteistyössä antidopingorganisaatioiden kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä. Edellytyksenä kilpailuihin osallistumiseen on, että urheilijat noudattavat Suomen Antidopingsäännöstöä sekä kansainvälisen lajiliiton Antidopingsääntöjä. Kaikkia urheilijoita, valmentajia ja toimitsijoita velvoitetaan tutustumaan heitä koskeviin Antidopingsäännöstöihin. Olympiakomitean tuen piiriin kuuluvien urheilijoiden valmentautumissopimusten antidopinginasioita koskevat pykälät on määritelty Olympiakomitean ja SUEK:n toimesta. Testauspooliin valittu urheilija sitoutuu ilmoittamaan olinpaikkatietonsa SUEK:n, kansainvälisen lajiliiton tai KOK: ohjeistuksen mukaisesti. Kilpailumanipulaation torjuntaan liittyen kaikkiin sopimuksiin tullaan kirjaamaan sitoutuminen kilpailumanipulaation vastaiseen toimintaan sekä vedonlyöntikielto sekä sisäpiiritiedon jakamisen rangaistavuus.
KILPAILUMANIPULAATION TORJUNTA
4.1. Tavoitteet
Kilpailumanipulaation torjuntaohjelman tarkoituksena on auttaa ymmärtämään kilpailumanipulaatiota ilmiönä ja sen aiheuttamia riskejä rinnelajeissa, jotta ilmiö tunnistetaan ja ilmiön aiheuttamia tilanteita voidaan ennaltaehkäistä. Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan vilpillistä vaikuttamista kilpailun kulkuun tai lopputulokseen.
Se voidaan jakaa urheilu- ja vedonlyöntiperusteiseen manipulaatioon.
- Vedonlyöntiperusteisen manipulaation tavoitteena on suoran tai epäsuoran taloudellisen tuoton saaminen vedonlyönnin avulla. Suora taloudellinen tuotto tarkoittaa vedonlyönnillä saavutettua rahasummaa ja epäsuora taloudellinen tuotto esimerkiksi rahanpesulla saavutettua hyötyä.
- Urheiluperustaisessa manipulaatiossa tavoitteena on kilpailullisen edun saavuttaminen epärehellisin keinoin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tietyn merkityksellisen kilpailun voittaminen tai häviäminen, välinemanipulointi tai tuloksista sopiminen.
Liiton toimesta tehdyn kilpailumanipulaation tilannekuvan (2022 SUEK) mukaan alppi- ja freestylehiihdon osalta kilpailumanipulaation riski on kuitenkin matala. Lajissa ei ole tullut ilmi kilpailumanipulaatiotapauksia ja vedonlyönnin määrä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti on olematonta. Seuroihin ei liity myöskään merkittäviä yksityisiä tai epämääräisiä sponsoritahoja.
Kilpailumanipulaation torjunnan toimenpiteiden tavoitteet ovat:
- Turvata oikeudet reiluun urheiluun
- Ennaltaehkäistä kilpailumanipulaatiota koulutuksen ja viestinnän avulla
- Määritellä organisaatioon kuuluvien henkilöiden ja tahojen vastuualueet sekä tehtävät kilpailumanipulaation torjunnassa
- Määritellä toimenpiteet, joilla lajin parissa toimivien asiantuntemus aiheesta päivittyy säännöllisesti ja kattavasti
4.2. Keskeiset riskitekijät
SUEK:n tilannekuva-analyysin pohjalta alppilajien osalta suurin haaste on kyky tunnistaa kilpailumanipulaation riskitekijät.
Analyysin mukaan liiton tulee jatkossa:
- miettiä ja vahvistaa kilpailumanipulaation vastaisia toimenpiteitä
- lisätä koulutusta aiheesta ja vähintään markkinoida SUEKin verkkokoulutusta
- lisätä kilpailusääntöihin kilpailumanipulaatiota koskevat määräykset
- laatia toimintamalli kilpailumanipulaatiotapauksia varten
- lisätä ilmiantokanavan tunnettavuutta
KOULUTUS
Koulutuksen tavoitteena on lisätä eri kohderyhmien antidoping- ja kilpailumanipulaation torjuntatietoisuutta ja kasvattaa valmiutta tehdä eettisesti kestäviä valintoja urheilussa. Koulutus on oppimisprosessi, jonka tarkoituksena on juurruttaa ja kehittää urheilun henkeä vaalivia ja suojaavia arvoja ja toimintatapoja sekä ehkäistä tahallista ja vahingossa tapahtuvaa epärehellisyyttä urheilussa. Urheilijoiden pitää myös itse hankkia tarvittavat tiedot varmistaakseen, että harjoittelee ja kilpailee puhtaan urheilun hengessä ja voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.
Valmennuspäälliköt ja liiton muut valmentajat tai työntekijät ylläpitävät leireillä ja muissa tapahtumissa arvokeskustelua urheilun eettisistä ja moraalisista kysymyksistä ja niihin liittyen puhtaasta urheilusta ja rehellisestä kilpailusta.
5.1. Antidopingkoulutus
Ski Sport Finalnd kannustaa kaikkia toimijoitaan suorittamaan Puhtaasti paras Antidoping verkkokoulutuksen.
5.2. Kilpailumanipulaation torjunnan koulutus
Kilpailumanipulaation torjunnan koulutuksesta luodaan antidopingkoulutuksen tavoin kiinteä osa liiton toimintaa. Reilusti paras -verkkokoulutus toimii pääasiallisena koulutussisältönä eri kohderyhmille ja liitto kannustaakin kaikkia toimijoita suorittamaan ko. koulutuksen.
Liiton kilpailumanipulaation torjuntaa edistävässä koulutustoiminnassa hyödynnetään tarpeen mukaan SUEK:n asiantuntemusta ja kouluttajia.
Maajoukkueet – Maajoukkueurheilijoille järjestetään kilpailumanipulaation torjunnan koulutus pääosin yhdistettynä antidopingkoulutukseen, tässä hyödynnetään verkkokoulutuksia.
Seuratoiminta – Tuleviin ohjaaja- ja valmentajakoulutusmateriaaleihin sisällytetään verkkokoulutus osiot antidopingista sekä kilpailumanipulaation torjunnasta. Tavoitteena on varmistaa, että kilpailumanipulaatio ilmiönä ja sen aiheuttamat riskit tunnistetaan alppilajeissa paremmin koko seurakentällä. Reilusti paras -verkkokoulutus sisällytetään jatkossa osaksi I-tason koulutusta. Lisäksi verkkokoulutusta suositellaan kaikille seuratoimijoille. Seuroissa toimiville valmentajille suositellaan Reilusti paras -koulutuksen suorittamista.
Koska kilpailumanipulaation valvonta ja torjunta tapahtuu kaikilla kilpailutoiminnan tasoilla, on olennaista, että myös kaikki kilpailutuomarit ja TD:t perehdytetään aiheeseen. Tämä järjestetään lisäämällä kilpailumanipulaation torjunta kaikkeen TD- ja tuomarikoulutukseen. Koulutuksessa hyödynnetään Reilusti paras -verkkokoulutusta.
VIESTINTÄ
Kaikkien urheilutoimijoiden yhteinen asia on viedä eteenpäin reilun kilpailun viestiä. Viestintä on hyvä keino ehkäistä mahdollisia rikkomuksia ja ylläpitää lajikulttuuria, johon doping ja kilpailumanipulaatio eivät kuulu. Viestinnän avulla Ski Sport Finland ry tuo esiin oman ehdottoman kielteisen kantansa kaikenlaiseen epärehelliseen toimintaan.
Seuroille suunnatussa viestinnässä muistutetaan aika-ajoin seurojen vastuusta rehellisestä kilpailusta ja siitä, että myös kaikki SSF:n jäsenseurat sitoutuvat toiminnassaan noudattamaan urheilussa yhteisesti hyväksyttyjä reilun pelin sääntöjä. Seuroja kannustetaan käymään sisäistä arvokeskustelua ja miettimään, miten kussakin seurassa voitaisiin viestiä siitä, ettei epärehellinen kilpailu kuulu urheiluun vaan seura kannattaa reilua peliä, urheilua.
Vastuullisuusteemoja käsitellään myös liiton sääntömääräisissä kokouksissa sekä erikseen järjestettävissä seuraseminaareissa ja -webinaareissa. SSF hyödyntää muun viestinnän ohella SUEK:n tuottamaa viestintämateriaalia, kuten valmiita tekstejä, tiedotteita ja blogikirjoituksia sekä osallistuu mahdollisuuksien mukaan yhteisiin viestintäkampanjoihin, joita ovat muun muassa 9.4. Play True Day ja 9.12. korruption vastainen päivä.
Kriisiviestintä hoidetaan Ski Sport Finlandin hyväksyttyjen kriisiviestintäohjeiden mukaisesti. Kriisiviestinnässä tulee aina toimia nopeasti, avoimesti ja rehellisesti ja kriisiviestinnästä vastaa aina liiton toimitusjohtaja.
TOIMINTAOHJEET
7.1. Toimintaohje kilpailumanipulaatiotapausten käsittelyssä
a) Ilmoitus
Ilmoitus mahdollisesta kilpailumanipulaatioepäilystä voi tulla seuraavien kanavien kautta:
- ILMO-raportointipalvelu SUEK:n sivuilla
- Sähköposti toimihenkilön tai muun liittotoimijan osoitteeseen
- Yhteydenotto suullisesti
- Kilpailuraportti; tuomarin/TD:n tulee raportoida kilpailumanipulaatioepäily ILMO-kanavan kautta ja mainita siitä raportissaan
b) Alustava käsittely
Kilpailumanipulaatioselvitysten yhteyshenkilö (toiminnanjohtaja) kerää saatavilla olevat tapahtumatiedot.
c) Konsultointi SUEKin kanssa
Kaikista tapauksista ilmoitetaan SUEK:n tutkintapäällikölle. Tapaukset käydään läpi yhteistyössä tapauskohtaisesti ja sovitaan rooleista, vastuista ja asian tiedottamisesta. SUEK vie asian tarvittaessa kansallisen yhteistoimintaryhmän käsiteltäväksi. Mahdollisista rikostutkinnallisista seuraamuksista päättää poliisi. Jos tapaus ei johda rikostutkinnallisiin seuraamuksiin, voidaan asiaa kuitenkin tarvittaessa jatkoselvittää yhdessä SUEK:n kanssa ja viedä liiton kurinpitomenettelyyn.
d) Mahdollinen liiton kuripitomenettely
Selvitysten pohjalta ja tarvittaessa SUEK:n näkemys huomioon ottaen SSF tekee päätöksen joko asian viemisestä liiton kurinpitomenettelyyn tai asian käsittelyn päättämisestä.
e) Tiedotus
Asianosaisia tiedotetaan käsittelyn lopputuloksesta tai asian käsittelyn päättämisestä.
7.2. Toimintaohje jos ehdotetaan kilpailumanipulaatiota tai kuulee muiden rikkomuksista
a) Tunnista tai havaitse tapahtunut kilpailumanipulaatioyritys. Kieltäydy kohteliaasti, mutta päättäväisesti.
b) Kerro ehdotuksesta tai mahdollisesta rikkomuksesta joko Ski Sport Finlandille, SUEK:lle tai halutessasi suoraan poliisille. Olennaisinta on, että kerrot tietosi luotettavalle taholle, etkä jää asian kanssa yksin. Voit myös ilmoittaa tiedoistasi anonyymisti SUEK:n ILMO-palvelun kautta.
c) Säilytä kaikki saamasi tiedot, kuten esimerkiksi sinulle lähetetyt tekstiviestit tai sähköpostit. Voit säilyttää tietoja esimerkiksi kuvakaappauksien avulla. Niitä voidaan myöhemmin hyödyntää tapauksen selvittämisessä tai mahdollisena todistusaineistona.
OHJELMIEN HYVÄKSYMINEN JA SEURANTA
Reilun kilpailun ohjelmat (Antidoping ja kilpailumanipulaatio) hyväksyvät SSF:n hallitus. Ohjelmaa täydennetään tarvittaessa ja päivityksestä vastaa liiton toimisto. Reilun kilpailun ohjelmien toimenpiteet kirjataan vuosittain SSF:n toimintasuunnitelmaan ja toimenpiteiden toteutus toimintakertomukseen.