Toisen asteen opiskelut ja valmennuskeskukset
Suomalaiseen urheiluun kuuluu vahvana pyrkimys siihen, että urheilija pystyy arjessaan yhdistämään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai muun työuransa. Tätä ajattelutapaa kutsutaan kaksoisuraksi (Dual Career). Suomalainen kaksoisura alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään.
Toisella asteella (lukio, ammattioppilaitos) opiskelun yhdistäminen tavoitteelliseen valmentautumiseen onnistuu parhaiten urheiluoppilaitoksissa. Urheiluoppilaitokset on tarkoitettu nuorille urheilijoille, jotka tavoittelevat kansallista huippua, kansainvälistä menestystä tai ammattilaisuutta lajissaan.
Urheiluoppilaitoksessa urheiluvalmennus on osa tutkintoa ja opintojen suunnittelussa otetaan huomioon urheilun ajankäytölliset vaatimukset. Suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilujärjestelmän tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon (Olympiakomitea, 2023.)
Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin haetaan kevään yhteishaussa.
Hakiessasi urheilulukioon, ammatilliseen urheiluoppilaitokseen tai urheilupainotteiseen lukioon urheilulinjalle tulee sinun täyttää Opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset.
Lisätietoja urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnasta ja hakuprosessista
Valmennuskeskukset
Alppi- ja freeskihiihdon valmennuskeskuksissa tavoitteellinen urheilu ja opiskelu on yhteensovitettu kaksoisuramallin mukaisesti. Rukan ja Tahkon valmennuskeskukset ovat osa Ski Sport Finlandin virallista alppi- ja freeskihiihdon valmennusjärjestelmää. Näiden lisäksi Levillä ja Rovaniemellä toimii alppihiihdon valmennuskeskus. Rukalla toimii Suomen ainoa freeskilinja.
Tutustu yllä oleviin valmennuskeskuksiin oheisten linkkien kautta: